ISC Praha - Speed Skating Team

Pečecká desítka

 REPORTÁŽ  Pokud jsem minulý týden psal, že běhu v Kbelích se zúčastnila minivýprava ISC, pak účast na populární Pečecké desítce byla ještě menší – do Peček jsem totiž odjel sám! Bruslařská sezóna ještě nezačala a tak je zatím čas věnovat se i jiným, u mě běžeckým aktivitám.

Pečecká desítka patří k těm nejlepším závodům co se u nás každý rok konají, a přesně to si říkalo i rekordní množství běžců (650), které se letos na populární desítku vydalo. Jak jsem si vyzkoušel již loni, nejlepší spojení do Peček je vlakem, kam jsem ani ne za hodinku z Prahy také dorazil.

V Pečkách jsem se přivítal s Martinem Máčelem a Petrou Havlasovou, které jsem tak dlouho nadšeně vyprávěl o svých běžeckých zážitcích až jí to nedalo a po třech týdnech běhání se přihlásila na svůj první závod – tak to má být, nač váhat, že.

Registrace probíhala v místní sportovní hale, vyzvedl jsem si číslo, chip a šel se proběnout. Chvíli jsem ještě pokecali s Martinem, nadšeně mě vyprávěl o 24 hodinovém závodě na bruslích v Holandsku, pak jsem dal Petře nějaké rady před závodem, pár běžeckých suvenýrů a šlo se k hasičské zbrojnici na start.

Ten byl ohlášen na 11:45 a v ten čas se take odstartovalo. První kilometr vedl centrem po dlažbě a tak jsem raději běžel tak abych to měl co nejrychleji za sebou a bylo z toho 3:50 na první kilometr, což nebyl špatný začátek. Dál to ale bylo horší, následovalo mírné, ale táhlé stoupání a to prakticky až na otočku a já se v tu chvíli v duchu omlouval Martinovi Kuchařovi že jsem označil Kbelskou desítku za kopcovitý závod – oproti Pečkám je to naprostá placka!

Na otočce jsem byl v 19:59, tedy bída (ale protivítr byl fakt hnusnej) a začal jsem propadat skepsi, abych to vůbec dal pod 40 minut, no to by byla docela ostuda, mám tady record 0:39:29 ale že bych ho letos ohrozil na to není ani pomyšlení.

Zpět do Peček se běželo lépe, navíc Petra mě uviděla a povzbudila mě a já jsem se konečně rozběhl. Trať se začala mírně svažovat, takže se běželo trochu z kopce a když jsem na 7. kilometru kontroloval čas, měl jsem k dobru 12s na to abych to dal pod 40 minut. Na 8. kilometru pak 15s a to už jsem doufal, že to v tom limitu dám, pokud to tedy nějak nepodělám.

Poslední kilometr, zhruba 500m před cílem jsem dokonce předběhl dva běžce, to jsem se docela rozběhl ale pak jsem bohužel nepřečetl dobře situaci za sebou (ohlédl jsem se doleva místo doprava, taková blbost!) a na cílové čáře mě pak jeden z těch běžců pochopitelně zprava předběhl! Docela mě to naštvalo a později ještě víc, když jsem si přečetl že díky jsem skončil na 100. místě a ne na 99.! Ale čas nebyl zas tak hrozný (0:39:33), opět negativní split (druhá polovina rychlejší) a kdybych se podíval na hodinky, mohl jsem to dát i o ty 4s rychleji a udělat si traťový osobní rekord – škoda, mám kontrolovat čas i když si myslím že to není potřeba a hlavně běžet až do cíle na maximum a ne jen naplno.

Po doběhu jsem počkal na Petru, ta se doslova vřítila do cíle (tady jsem si z ní měl vzít příklad jak se finišuje) ve svém osobním rekordu 0:58:45 – byla to totiž její první desítka a hned osobák! Petra chtěla hlavně doběhnout, nechtěl být poslední a tajně doufala, že se jí to podaří pod hodinu a všechno jí vyšlo, takže jí tímto ještě jednou gratuluji!

 

Po závodě jsem se převlékl a zašel na párek a postřižinské pivo, které se tady tradičně rozdává. Za 70,- startovného párek, pivo, tričko Mizuno, energy drink a časopis Run, to by možná mohlo nalákat přístí rok do Peček i Pavla s Martinem, tedy pokud pro ně ta Kbelská desítka nebyla tou poslední desítkou v životě!
 

 

Naše klubové desítkové závody měly ještě dohru na bruslení v garážích, kde mě Martin Hejný přivítal slovy “co jste to na těch desítkách proboha dělali?” a nezapomněl dodat, že on sám má desítku za 29 minut. Na mou otázku jestli se v tom čase nespletl, řekl že ne, ale že to bylo v době kdy mu bylo 27 let. Každopádně Martin si zaslouží tímto výkonem můj velký obdiv, jelikož se tímto časem zařadil na 21. místo v českých historických tabulkách, jen 6s za takového velikána českého běhu jakým byl Emil Zátopek, jak se můžeme dočíst zde . Škoda jen že tam Martina zapomněli dopsat, ale to se bohužel někdy stává. Navíc pokud by Martin zaběhl svůj nejlepší čas loni, měl by nominaci na ME jistou, jak vyplývá z nominačních kritérií atletického svazu, jelikož nikdo na 10km kvalifikační limit nesplnil.

Stránky závodu: http://pecky10km.wz.cz/
Výsledky:  http://behycz.s3.amazonaws.com/media/files/vysledky/pecky10km2011v_K0LO.xls?1300116211

 

František Míček

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Běhání

(František Míček, 24. 3. 2011 16:44)

Martine, jsem rád že se to vysvětlilo a že Tě můj článek neodradí od dalších návštěv tohoto webu (to by mě Jarda asi přerazil, protože by mu klesla návštěvnost!).

Myslím si že jsi velmi dobrý běžec, protože maraton v čase okolo 2:30 je opravdu kvalitní, podívej za kolik to dnes běhají naši nejlepší (Pechek, Štefko), a to jsou specialisté. O běhu na 10km ani nemluvím, loni byl jediný čas pod 30 minut (mimo dráhu určitě). Já sám mám nejlepší maraton za 3:06 a je to dřina s tím trochu pohnout.

Jarních běhů je spousta, já jsem ale spíš na ty silniční, tak se třeba uvidíme v Semicích!

Frantovi

(Martin Hejný, 22. 3. 2011 20:44)

Franto, v pohodě, nadsázku jsem přehlédl, byť mi to vrtalo hlavou, protože jsem tě poznal jako pohodového kluka, který dělá sport pro radost a ne pro výsledek za každou cenu, tj. se tím baví.

Jde o to, že tak přečteného, abych tu nadsázku hned uviděl i tady, tě nemám a především náhodný návštěvník by si z toho odnesl závěr "Hejnej je vejtaha", kdybych si reportáže nevšiml a nereagoval

odstavec tam klidně nech, nejsem nedůtklivý a stačí, když jsou tu k němu tyto komentáře, jen bych napříště v podobných případech zmíněnému poslal link s textem na vědomí

ono totiž například těch 29 a 30 minut je neskutečný rozdíl, kdo běhá či běhal tak ví o čem píšu, na těch 30 jsem se díky disposicím a tréninku dostal, ale ta jedna minuta už by pak byla nepředstavitelně daleko

a propos - nejsem dobrý běžec, jen mi to dřív běhalo, ale sotva jsem začal opravdu trénova t a své disposice někam směrovat, okamžitě přišly zdravotní problémy (záněty šlach, pak únavová zlomenina), takže jsem toho nechal a běhám již jen pro radost a pro pocit, že jsem mezi přáteli, což mezi běžci mám :-), jen doufám, že koleno ještě chvíli vydrží, byť bolavé, alespoň pohromadě

tak čus na závodech nebo někde v lese

Martinovi

(František Míček, 22. 3. 2011 18:30)

Martine, píši své články s nadsázkou a ve velmi uvolněném stylu a poměrně často si "rýpnu" i sám do sebe, takže mě trošku mrzí že jsi to vzal tak vážně. Že jsi dobrý běžec to já moc dobře vím, jelikož jsem se o tom již několikrát přesvědčil na vlastní kůži. Samozřejmě pokud chceš, abych poslední odstavec odstranil, nevidím v tom žádný problém.

drobné upřesnění k několika Frantovým omylům a dezinformacím

(Martin Hejný, 22. 3. 2011 13:11)

Chodím si na tento web, který jako bruslař považuji za "spřátelený" číst poměrně často, k Františkovu poslednímu odstavci musím doplnit několik upřesnění:

1) mluvili jsme spolu o Kbelské desítce, nikoli o Pečecké, můj komentář byl v přátelském, ironickém duchu, nikoli kritickém, mě je opravdu lhostejné, za kolik kdo běžel kterou desítku

2) nezapomněl jsem dodat, byl jsem naopak tázán, za kolik desítky běhám já, na to jsem odvětil, že porovnávat časy v terénu není relevantní, že mohu jen posloužit nejlepším zaběhlým časem na dráze, kde jsou výkony poměřitelné

3) ten čas nebyl 29 minut, ale těsně pod 30, doslova. Ta minuta je značný rozdíl. Zaběhl jsem jej v mládí, kdy byla zdravá kolena atd., cca v 25ti a znovu opakuji, na dráze

4) ne, loni bych takový čas rozhodně nezaběhl, ani jsem nic takového netvrdil, dráhu jsem již dávno nezkoušel a nejlepší časy v terénu mám nyní max kolem 34 minut

5) že nejsem v tabulkách bude nejspíš tím, že se nejednalo o závod republikové úrovně

6) jednalo se o soukromý hovor, vlastně ani netuším, proč byl bez mého vědomí prezentován a to ještě v poněkud pozměněné formě, záměrně ironicky, člověkem, kterého jsem považoval za přítele, no budiž, snad alespoň má reakce zde vydrží

ps.: v rámci té konverzace jsem ještě uvedl, že nej. maraton mám zaběhlý za cca 2.30, půlmaraton za 1.14, 3 km za 8.40, čas 5 km si již nepamatuji, tolik jen pro upřesnění, než se Franta rozpomene a tyto časy rovněž zveřejní, opět "malinko" zveličené. Jinak přeji hodně zdaru, pokud se mé zničené pravé koleno umoudří, snad se na nějakém tom jarním přespolním běhu potkáme.