ISC Praha - Speed Skating Team

Otrokovický Inline Pohár (21.5.2011)

 

p5216634.jpg REPORTÁŽ  První část trojboje, časovka na 200 m, byla společná pro všechny kategorie. Překvapivě už na této trati došlo k několika pádům, které si závodnice a závodníci zavinili buď svojí přílišnou snahou nebo nedostatkem bruslařských dovedností. Zejména zatáčka byla pro mnohé docela tvrdým oříškem. Pro členy naší výpravy však neměla znamenat žádný větší problém. Vzhledem k našemu zimnímu tréninku v garážích, kde se v podstatě nic jiného než přešlapovat do zatáčky ani dělat nedalo jsme si na zatáčku všichni věřili. Malou komplikací tak mohl být snad jen jiný poloměr zatáčky. Sprinty jsme nakonec v rámci svých možností zvládli všichni čtyři celkem slušně a hlavně bez pádu a zranění a doufali jsme, že tomu tak bude i v dalších jízdách, které nás ještě čekaly.

Po přestávce mezi jednotlivými disciplínami přišli na řadu nejdelší tratě trojboje, které už se však délkou lišily podle kategorií. Pro Evu to byla 5km bodovačka, pro Jardu s Davidem 10 km bodovačka a pro Danielu 2km. Kvůli menšímu počtu účastníků v kategoriích, které měly na programu bodovačku, startovaly některé kategorie společně. Na start ženské bodovačky na 5km se tak společně s Evou postavily i juniorky A a B. David s Jardou a dalších 5 seniorů pak vyrazili bojovat o body společně s dalšími 5 juniory A a B. Jarda s Davidem si předem stanovili tajnou taktiku nečekat na spurty nýbrž od začátku za to pořádně vzít a snažit se všem ujet. Hned po startovním výstřelu se však ukázalo, že s touto taktikou nebyli jediní. Lukáš Trnavský s Michalem Slottou z konkurenčního týmu RK Inlinecenter IDEEprint evidentně zvolili stejnou strategii pouze s tím rozdílem, že za to vzali ještě o něco víc než měli v plánu Jarda s Davidem. A tak místo toho, aby naši borci začali všem ujíždět měli naopak co dělat, aby ostatní neodjeli jim. Kromě Lukáše a Michala jeli na čele aktivně i Filip Svoboda a Richard Kudělásek. Od začátku se tudíž jelo hodně svižným tempem, které se v každém bodovacím kole ještě vystupňovalo. Díky tomu se startovní pole rychle natáhlo a roztrhalo. p5216617.jpgTempu čelní skupiny odpovídal i mezičas  na 5km, když první půlka závodu se jela něco málo přes 8 minut. Vzhledem k tomuto tempu a kvůli velkému horku, které mu vůbec nesvědčí se Jarda raději do bojů o body moc nezapojoval, ale rozhodl se vyčkávat až se ostatní vyblbnou a unaví a pak jim případně zkusit ujet. David občas zkoušel zaspurtovat, ale moc úspěšný nebyl. Počáteční aktivita se podepsala na Filipovi a na Richardovi a oba dva postupně z čelní skupiny odpadli. Zbylá čtveřice tedy David s Jardou a Lukáš s Michalem už vydržela pohromadě až do cílové rovinky. Musíme sportovně přiznat, že oba naši soupeři byli i v druhé půlce bodovačky nad síly našich závodníků a zaslouženě si dojeli pro zbývající body i celkové vítězství v této jízdě. Pozitivní je, že David s Jardou byli z celého balíku jediní kdo s Lukášem a s Michalem udrželi kontakt až do cíle, ale na víc už bohužel síly neměli. 10 km trať byla tentokrát opravdu velmi náročná, sluníčko pálilo o sto šest a všichni toho už během závodu měli dost ,natož pak po dojezdu do cíle. Jarda s Davidem se šli hned po dojezdu proběhnout, aby tak aspoň trochu zregenerovali, ale David vedle Jardy nemohl skoro ani jít.
Daniela jela ve své kategorii 2000 m a po nepodařeném startu se jí nepovedla ani jízda samotná. Po další přestávce už nás čekala jen závěrečná trať 1500 m.....

I na této vzdálenosti startovaly některé kategorie sloučeně. Jarda s Davidem cítili, že je bodovačka stála opravdu hodně sil, takže závěrečnou disciplínu už chtěli absolvovat hlavně bez pádu a zranění což se nakonec podařilo, ale na vylepšení celkového pořadí ve víceboji jim už bohužel síly nezbývaly. Daniela si po nepovedeném závodě na 2km trochu zlepšila náladu a na trati 1500 m zabojovala a v závěrečném spurtu jen těsně (o 4 setiny) prohrála s Bohunkou VK.

p5216618.jpgUvítali jsme, že po závodění ve velmi teplém počasí byly v areálu k dispozici sprchy. Byly sice v umývárně, přes kterou se procházelo na dámské toalety, to ale nikomu nevadilo. Jarda při sprchování všechy dámské návštěvnice ujišťoval, že jsou tam naprosto správně a ať jdou klidně dál a ničeho se nebojí.

Těsně před vyhlašováním výsledků jsme si dali sprchu ještě jednou - začalo totiž konečně pršet. Na stupínky vítězů vystoupala postupně celá polovina naší výpravy. Nejprve si Eva odnesla na krku zlatou keramickou medaili v podobě kolečka MATTER za vítězství v hlavní kategorii žen a později si David došel pro bronzovou medaili za celkové 3. místo v hlavní mužské kategorii. Na Danielu i na Jardu zbyly tentokrát pouze tak oblíbené bramborové.

Výsledky zde.

Fotky od Vanadis zde.

JaZ

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bratři v triku

(František Míček, 27. 5. 2011 18:16)

Jak to tak čtu Jarda s Davidem, David s Jardou, to bude asi nějaká další nerozlučná dvojice, něco jako třeba Bolek a Lolek, Mat a Pat, Šimon a Matouš a ták, že jo? :-)