ISC Praha - Speed Skating Team

S Italem na bruslích

(fm) Nečekanou dohru měla účast našeho týmu na květnovém Mistrovství Evropy veteránů v německém Dampu a posléze i na červnovém Mistrovství světa ve francouzkém Dijonu.

I když jsme odjížděli na oba podniky především s cílem okusit atmosféru podobných závodů, nezklamali jsme a náš sympatický výkon nezůstal dlouho bez patřičné odezvy. Pokud je však řeč o zklamání, je nutno v této souvislosti zmínit hlavně italský tým v čele s úřadujícím mistrem Evropy Michelem Cicognacim, kterému se v odborných kruzích přisuzovali ambice nejvyšší. Jaké překvapení pak tedy pro všechny přítomné bylo když Michele skončil jak na Mistrovství Evropy, tak i na Mistrovství světa za závodníky z českého týmu ISC Praha! Tato, zdánlivě nepatrná, leč trpká, skutečnost způsobila doslova poprask v odborných bruslařských kruzích  a pochopitelně též neušla ani pozornosti všímavého italského tisku.

Prestižní sportovní deník La Gazzetta dello Sport se ve článku nazvaném „Michele e il momento di dire addio!“ (Michele, je čas odejít!) zamýšlí zda-li takto sestavený tým italských veteránů měl vůbec reálnou šanci na obhajobu prvenství. List pak dále vyzdvihuje individuální a týmové schopnosti členů ISC Praha a ve svém závěru se i kriticky ptá samotného M. Cicognacicho, zda-li nenastala právě ta správná chvíle říci bruslařskému světu své definitivní Sbohem.

Konzervativnější deník Corriere dello Sport je ve svých závěrech poněkud zdrženlivější, jak se ostatně můžeme sami přesvědčit v pravidelném sloupku renomovaného italského novináře Bruno Pizulla. Autor zde pod titulkem „ISC  Praga, la giusta direzione“ (ISC Praha, správný směr) poukazuje na skutečnost, že pouze dlouhodobá a koncepční práce s mládeží je tou správnou cestou jak vrátit lesk italskému rychlobruslení, o který posledními výsledky na prestižních závodech zaslouženě přišel. Zde je však nutno dodat, že autorovou hlavní specializací je italský fotbal a inline bruslení se věnuje pouze v období přestávky italské fotbalové ligy – k naší radosti ta právě teď nastala vinou sporů o výši hráčských platů.

Odezva italské veřejnosti na kritické články publikované v denním tisku na sebe nedala dlouho čekat a zde musíme přiznat, že ani my jsme nebyli na to, co následovalo, připraveni. Zájem o náš klub byl doslova přes noc obrovský a nebylo dne, kdybychom nebyli zaplaveni emaily dotazujícími se na metodiku výuky, nabídku kempů, bruslařských kurzů či v neposlední řadě podružnými žádostmi o fotografie s autogramy či kartičky do alb nadšených sběratelů.

Bohužel nebylo v našich silách uspokojit naráz všechny zájemce a to jednak z důvodu pracovní vytíženosti našich členů (i když někteří již podali žádost o odchod do předčasného důchodu, čímž naše výukové kapacity opět vzrostou), a jednak též z důvodu určité jazykové bariéry. Nalijme si zde čistého (italského) vína, nikdo z našich členů nemluví italsky a, ač je to nepochopitelné, žádný z našich italských obdivovatelů nemluví česky. Jak z toho tedy ven?

Po dlouhé a vášnivé debatě jsme dospěli k následujícímu řešení. Rozhodli jsme se, že na zkoušku, jako první vlašťovku vylosujeme ze všech došlých emailů a korespondenčních lístků jednoho šťastlivce, kterého pak pozveme do České republiky, kde mu následně poskytneme vše podstatné co se výuky bruslení týče – rady ohledně materiálového vybavení, dále pak metodiku přípravy, teoretickou výuku a třešničkou na závěr bude pak jeho účast na prestižních závodech v rámci Českomoravského poháru. Jedinou podmínkou účasti v losování, kterou jsme stanovili, byla aktivní znalost češtiny.

A na této podmínce vše ztroskotalo. Došlo (pro nás) k nepochopitelnému a nebál bych se napsat i drastickému ochabnutí zájmu z italské strany který snad mohl být způsoben i skutečností, že jsme celý náš email napsali kompletně v češtině ... Bylo potřeba tedy rychlého jednání . Museli jsme, ač neradi, podmínky účasti v této naší losovací tombole poněkud upravit, podmínka aktivní češtiny byla vypuštěna a nahrazena podmínkou aktivní angličtiny.

Tady byl ohlas již o poznání větší – je vidět že znalost anglického jazyka je i na Apeninském poloostrově velmi rozšířená. A tak jsme konečně mohli vzít všechny dvě, slovy dvě, žádosti a z nich pak pod bedlivým notářským dohledem vylosovat šťastného výherce naší loterie o týdenní pobyt v České republice. A jak to nakonec celé dopadlo?

Výhercem se stal Antonio Cristiano z italské Andrie, gratulujeme! Antonio je ročník 1971 a jde tedy ruku v ruce s filozofií našeho klubu která je založena na koncepční prací s mládeží, jelikož v našem oddíle bude patřit k těm mladším.

Antonia jsme obratem vyrozuměli o výsledku losování, čímž jsme způsobili bouřlivé oslavy nejen ve skromném Antoniovu příbytku, ale též i v celé Andrii. Antonio si vyřídil poslední nezbytné formality a 26.8.2011 v 18:55 jsme jej již přivítali na pražském letišti Praha - Ruzyně. Následoval přesun do Antoniova hotelu na Novém Městě a pak, dnes již legendární, porada v Potrefené huse na Praze 3 kdy se za účasti našich členů Františka Míčka, Pavla Zajpta a předsedy Jaroslava Zíky sestavili první tréninkový program pro našeho historicky prvního zahraničního žáka a obdivovatele. Jak sám Antonio, mimochodem velký znalec českého rychlobruslení, zmínil, našel si na internetu všechny dostupné materiály o ISC Praha (zejména videa z Dampu se mu moc líbila!) a jak sám přiznal, hned po svém návratu do slunné Itálie se zapíše na jazykové kurzy češtiny aby si mohl vychutnat i televizní vystoupení našeho předsedy Jaroslava Zíky v pořadu Snídaně s Novou. Tedy pokud nějaké kurzy najde. 

Antonio je tedy celý týden v Praze, kde se pod odborným dohledem našich zkušených instruktorů pilně připravuje na vrchol celého pobytu – účasti na 10 km závodě „Fitness desítka“ v sobotu 3.9.2011 v Račicích. Původně jsme si dokonce pohrávali s myšlenkou účasti Antonia na maratonské trati, ale po rozmluvě s naším velezkušeným trenérem Pavlem Zajptem jsme dospěli k závěru, že přeci jenom tak dlouhá vzdálenost by byla patrně ještě nad jeho síly.

Pokud se tedy chcete s Antoniem osobně seznámit (je to fajn chlapík!), případně jej povzbudit, určitě přijďte v sobotu 3.9.2011 do Račic! A abychom pak tento pro nás jistě „italský týden“ stylově ukončili, jste všichni zváni ke stánku (resp. stolečku) ISC Praha, kde bude již od časných odpoledních hodin - až do vydání všech zásob - zdarma podáván pro všechny příchozí lahodný italský moučník „Torta di limone e ricotta“ podle legendárního staroitalského receptu (pozn. redakce: autor článku je specialistou na italské moučníky). Máte tedy další důvod proč přijít v sobotu právě do Račic! 

 

František Míček

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Novinářská kachna

(Vanadis, 30. 8. 2011 22:19)

Nejdřív jsem si myslela, že je to celé jen novinářská kachna a hodně dobrý vtip, ale dneska jsem toho Itala viděla na tréninku na vlastní oči. :-)

Re: Novinářská kachna

(František Míček, 30. 8. 2011 23:43)

Bohunko, vymýšlet si události, které se nikdy nestaly či postavy, které nikdy neexistovaly, tak to opravdu není můj styl! :-)