ISC Praha - Speed Skating Team

Lausitzer Seenland 2017 (7.-9.7.2017, Großräschen)

K letošnímu počtu 2400 sportovců ze 14 zemí, kteří se postupně zúčastnili různých disciplín během sportovního víkendu u Lužických jezer náš klub přispěl také jedním kouskem. Již tradiční účastník bruslařských závodů kolem jezer Jarda Zíka si nejdříve dal na rozjetí sobotní časovku jednotlivců, což byl v této sezoně jeho teprve třetí závodní start, přičemž všechny byly na trati 10 km. Tentokrát tuto vzdálenost zvládl v čase 18:06, který mu stačil na celkové 9. místo a na vítězství ve své věkové kategorii AK 50. Nejrychleji tuto časovku zvládl Alex Bastidas, který ne zcela suchou a větrnou tratí prolétl průměrnou rychlostí 38,14 km/h a cílem projel v čase 15:42.8.

Když se v neděli ráno na startu maratonu objevili všichni nejlepší závodníci z časovky v čele s Alexem, bylo jasné, že se hned od začátku pojede hodně rychle. Pro Jardu to byl letos celkově teprve 4. závodní start a vůbec první test na jakékoli trati delší než 10 km, takže se na start postavil s cílem zjistit na co má vlastně natrénováno. Proto se rozhodl nijak netaktizovat a od začátku jet co to dá jak nejdéle to půjde. Hned od startu se o svižné tempo kromě Alexe Bastidase starali ještě Sören Lindner, Max Fröhlich, Tjard Kopka a Klaus Hestkjaer a závodní pole se začalo rychle trhat. Před Jardou jel od startu v první skupině ještě i Heiko Klipstein, který však nestřídal a dělal vrátného. Když Heiko na 7 km odpadl Jarda ho na pozici vrátného vystřídal, ale dělal ho už jen sám sobě protože nikdo další za ním nebyl. V té době se Jardovi jelo ještě celkem v pohodě, takže se rozhodl s první skupinou ještě dál pokračovat. Jelo se ale pořád čtyřicítkou, takže bylo jen otázkou času kdy odpadne i Jarda. Ten okamžik nastal přesně na 11 km kde se trať začala zvedat, ale tempo nijak moc nepolevovalo a Jardovi bylo tedy jasné, že to tímhle tempem už dál nepůjde. Na hodinkách čas 17 min napovídal, že to pro Jardu bylo fakt rychlé. Ne tak pro první skupinku, která se Jardovi po chvilce ztratila v dáli a Alex dokonce stejným tempem pokračoval až do cíle, kam dorazil jako první a ve skvělém čase 1:04:55 což je průměr 39km/h.

Naproti tomu Jarda se v této fázi doslova ploužil a nebyl schopen držet nějaké slušné tempo, takže to nevypadalo na to, že by si svůj náskok mohl udržet až do cíle. Osamocen a navíc s menším zablouděním na jedné křižovatce kde si trochu zajel špatným směrem a musel se vracet se nakonec doploužil až na 18 km, kde ho dojela 13-ti členná skupina. Jarda se zařadil do balíku a uvažoval co s tímhle závodem dál. Tempo skupiny bylo sice docela vlažné, ale rychlý začátek vzal Jardovi dost sil a tak se na nějaké nástupy a trháky moc necítil. Snad by to bývalo možná šlo ve dvou nebo ve třech, ale nakonec se Jarda rozhodl šetřit síly v balíku a zkusit zaútočit až na posledním kilometru před cílem. Plán mu málem vyšel, protože si ostrým nástupem vypracoval asi 10 m náskok, ale nakonec to nestačilo. Ještě dost daleko před cílem Jardovi začaly docházet síly a začal zpomalovat. Pronásledovatelé se tak na něj dotáhli a těsně před cílem se před něj dostal Martin Horák a pak už téměř až na cílové čáře i Claudia Pechstein. Stačilo nejspíš počkat s nástupem pár metrů a mohlo to vyjít. I tak byl Jarda se svým prvním letošním maratonem spokojen. Závod ukázal na čem je třeba zapracovat. Čas ani umístění není tentokrát tak důležité, ale přesto celkové 8. místo za 01:14:01 a první místo v kategorii není v této konkurenci vůbec špatné.