ISC Praha - Speed Skating Team

10. Lausitzer Seenland 100 (18./19. 7. 2015, Großräschen, Německo)

 RYCHLE A STRUČNĚ  (JaZ)pohar.jpg
O uplynulém víkendu se konal již jubilejní desátý ročník sportovní akce u Lužických jezer a náš klub byl opět u toho. Letos sice v menším počtu než v předchozích letech, ale i tak jsme byli vidět docela hezky. A to nejen díky našim novým kombinézám :-)

Zúčastnili jsme se celkem tří bruslařských závodů: časovky jednotlivců, 21km a 42km.
V sobotu skončil Michal Nepovím v časovce jednotlivců na 10 km, 22. časem 19:31. Jeho výkon však negativně ovlivnila krátká děšťová přeháňka, která se přihnala právě v době kdy byl Michal na trati.
Na start nedělního maratonu se spolu s Michalem postavil také Jarda Zíka. Michal jel hlavně proto, aby si spravil chuť po zmoklé a klouzavé časovce a Jarda, aby už konečně taky něco vyhrál :-) To by byl tvrdý oříšek i za ideálních podmínek, natož pak po dvou probdělých nocích strávených poslechem dunící muziky na motorkařském hudebním festivalu.
Týmová taktika tím byla určená . Michal měl v první fázi za úkol hlídat ospalého Jardu, aby během závodu neusnul a až se dostatečně probere tak ho ve vhodný okamžik vyslat do úniku a sám přibrzdit balík. To se stalo asi na 10 km, což bylo podle Jardy ještě moc brzo a tak zpomalil a čekal jestli se k němu ještě někdo nepřidá.
Nikomu se očividně moc závodit nechtělo, ale nakonec se přeci jen přidali Tjard Kopka a Milan Jeřábek. A tak se jelo ve třech pravidelným tempem zbylých 30 km.
O pořadí v cíli tak rozhodlo až Jardovo zrychlení před nájezdem na úsek s povrchem z dlažebních kostek připomínající úseky "pavé" ze závodu Paříž-Roubaix. Cílem bylo vletět na kostky co největší rychlostí a přejet je s nohama u sebe. A samozřejmě hlavně nespadnout :-) To se Jardovi povedlo a do cílové rovinky vjížděl s náskokem několika vteřin, který už si v pohodě pohlídal a mohl si tak v klidu vychutnat vítězný průjezd cílovou bránou v čase 01:17:03.
Michal Nepovím si pak podobně vychutnal souboj o 4. místo v čase 01:20:35. Nevyhrává se každý den a tak si Jarda objel ještě jedno vítězné kolečko. Jenom nějak zapomněl, že to kolečko má 21 km a tudíž nestihne plánované slavnostní vyhlášení. Pořadatelé z toho sice moc nadšení nebyli, ale na vítěze nakonec počkali :-)bedna.jpg
Když už mluvím o pořadatelích, tak mi nedá, abych se nezmínil o následujícím povzdechnutí, které zveřejnili na stránkách závodů.
Stěžují si, že jejich pořadatelské úsilí a snažení závodníků bylo poškozeno několika krádežemi. Na trati běžeckého maratonu bylo ukradeno 47 značek vytyčujících trať a na cyklistických trasách se toho ztratilo ještě více. Tam změnilo majitele více než 100 značek. Dále byly odcizeny květiny pro slavnostní vyhlášení, 2 napájecí kabely, 3 stoly a 9 dopravních značek.
Jak je vidět, ani pořadatelé v Německu to nemají lehké. Taky hlavní pořadatel pan Hans-Joachim Weidner dodává, že už to není taková legrace jako dřív.
Co k tomu dodat...

Na závěr nedělního programu se v pravé poledne Michal Nepovím postavil ještě na start půlmaratonu, který dokončil na celkem slušném 10. místě v čase 39:56.

JaZ