ISC Praha - Speed Skating Team

Garmin Forerunner 310 XT

forerunner-310-xt.jpgHodnocení bude jistě plné pozitiv, protože se za dobu využívání tohoto sporttestru (dále jen Garmin) zefektivnily nejen záznamy mých tréninkových dávek a aktivit, ale i pohyb v závodě se projevil jako přesnější a propracovanější.

Především díky signálu GPS, který zaznamenává a zobrazuje na velkém přehledném displeji vždy aktuální rychlost závodníka, ale hlavně i počet ujetých kilometrů. Už žádné zbytečné přemýšlení na jakém jsem asi kilometru, ale stále jsem měl možnost vidět na displeji v jaké fázi závodu jsem. Když máte za sebou 10 ze 42 km tak víte, že máte před sebou ještě hodně dřiny a naopak zahlédnete-li na ukazateli 38. km tak víte, že teď už není třeba síly šetřit a můžete se naplno vydat do cíle. Určitě Vás to tedy i psychicky koriguje během závodu. A když se jede pěkně rychle a vy mrknete na ukazatel rychlosti, také Vás to pěkně nabudí. Někdo řekne, že ukazatel aktuální rychlosti s GPS nikdy není moc přesný, ale já ho hodnotím jako dostačující a řekl bych, že se od reálné rychlosti vychyluje minimálně. Alespoň u tohoto modelu Garmin XT je aktuální okamžitá rychlost velmi přesná.

Ovladatelnost je velmi jednoduchá díky velkým tlačítkům a velkému displeji ji zvládne každý. Ani se mi nestalo, že bych si Garmin omylem zmáčkl. Po delší době se totiž zapíná pojistka v podobě double kliku.

garmin-2.jpg

V závodě je tedy Garmin velký pomocník. Akorát samozřejmě riskujete poškození v nějaké kolizi, ale na to člověk nesmí moc myslet, jinak by nevyjel nikdy nikam. Upadnout se dá bohužel i v tréninku.

Také v tréninku Garmin funguje na výbornou. Trénink bohatě postačí vyhodnocovat přímo v hodinkách zobrazením historie aktivit. Dozvíte se čas, počet km, max.rychlost, průměrnou rychlost, mezičasy a vše ostatní. Pro „fajnšmekry“ je tu možnost přenesení dat do počítače, kde už si o své aktivitě zjistíte opravdu vše včetně podrobné mapy ze zákresem absolvované trasy. Profilový obrázek převýšení a graf vašeho srdečního rytmu, pokud používáte přiložený tepový pás.

Na internetu můžete své aktivity a výkony sdílet s celým světem a stejně tak nahlížet do aktivit ostatních. Propracovaný program na internetu má řadu možností.

Já jsem se spokojil s vyhodnocením průměrné rychlosti a mapkou. Nejsem moc příznivcemgarmin-4.jpg tepového pásu, i když bych asi měl být. Beru si ho jen občas na trénink, na závod raději ne, protože vím, že se stejně většinou pohybuji už od začátku na hranici zhroucení :o) tak se tím raději moc neznervózňuji. Tep kolem hranice 200 na klidu nepřidá. Jiní ale úspěšně hrudní pás používají i v závodě a řídí podle něj své tempo. Toto vše Garmin také samozřejmě nabízí. Nastavení tepových prahů, včetně varovných signálů jsou samozřejmostí.

Funkce, která z mé strany zůstala nevyužita, je možnost nastavení virtuálního partnera. Máte možnost nastavit průměrnou rychlost svému fiktivnímu soupeři, na hodinkách pak vidíte pohyb buď figurky běžce nebo cyklisty a ten se pohybuje směrem vpřed a druhý bod jste vy a na displeji vidíte, zda ztrácíte nebo máte náskok. Dle mého názoru příliš nepraktické na sledování. Člověk se potřebuje soustředit na výkon a na terén, ve kterém se pohybuje a koukat hlavně před sebe a jen občas zkontrolovat tep a rychlost.

Funkce, která mě naopak velmi zaujala a bavila je AUTOLAP. Možnost nastavení automatického zaznamenávání počtu ujetých kol. Buď si nastavíte kolik kolo měří v metrech, anebo zvolíte dle GPS výchozí bod a při jeho dalším projetí se vám stopne kolo. Velmi užitečná věcička zejména na oválech a drahách. I na silničním závodě si nastavíte délku okruhu třeba 2200 metrů a pak víte, že jste třeba v pátém kole z 12. Máte zkrátka větší přehled a více klidu v závodě závodit a ne se shánět po informacích někde z informační tabule, kde se stejně většinou nenajdete :o)

Běh, kolo a hlavně brusle to jsou mé aktivity bezchybně zaznamenávané Gaminem. Vím, kolik sem naběhal, kolik našlapal, kolik nabruslil. Je to prostě bezva.

Už si nedokážu představit důležitý trénink a závod bez tohoto pomocníka. Je to vymoženost, kterou stojí za to mít a sportovat s ní. Pro fanoušky statistik vřele doporučuji. Ale i těm, kteří jsou zvědavi, jak rychle jim to vlastně jezdí a kolik km ujeli. Polykači kilometrů budou doslova nadšeni.


Pavel Zajpt

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář