ISC Praha - Speed Skating Team

 

Pro test tohoto sporttesteru jsem se rozhodl, protože jsem chtěl po několikaletém užívání přístroje Polar RS 100 vyzkoušet nějaký tréninkový sporttester s podporou GPS. Tyto sportovní hodinky od firmy Garmin se dodávají v několika různých verzích. ObrazekTestoval jsem verzi se snímačem srdečního tepu a s bezdrátovým připojením k počítači. Lze dokoupit také snímače kadence tedy frekvence běhu i šlapání na kole. Každé příslušenství je před prvním použitím nutno nejdříve s hodinkami spárovat a snímače kadence i správně nakalibrovat. Hodinky tak budou komunikovat pouze s vaším snímačem tepu, bezdrátovým připojením k počítači atd.

 

 Protože jsou tyto hodinky určeny v první řadě pro cyklistický a běžecký trénink, zajímala mne při testování hlavně jejich funkčnost a využitelnost při tréninku bruslařském. Všechny vlastnosti a technické specifikace hodinek jsou velice dobře a podrobně popsány na stránkách výrobce a tak se v této recenzi zaměřím hlavně na jejich praktičnost a uživatelský komfort z pohledu bruslaře.

 

ObrazekModel 405 se od staršího modelu 305 liší již na první pohled svojí velikostí a tvarem. Hodinky jsou lehké (60g) a pevně drží na ruce aniž by bylo nutno pásek příliš utahovat. Jejich vzhled již mnohem více připomíná běžné sportovní hodinky. Zásadní uživatelský rozdíl však spočívá ve způsobu ovládání. 405ka má pouze dvě tlačítka, která slouží k ovládání stopek. Ostatní tlačítka byla nahrazena dotykovým ovládáním na kroužku hodinového sklíčka. Veškeré nastavování a výběr programů se tedy ovládá lehkým dotykem nebo hlazením kroužku. Pouze datum a čas se po zapnutí funkce GPS a lokalizaci satelitu nastaví automaticky prostřednictvím signálu GPS družice. K dispozici jsou tři úrovně nastavení citlivosti dotykového ovládání. To lze také úplně zamknout, což je pro bruslení s rukama za zády užitečná vlastnost.

 

 

Alfou a omegou používání tohoto modelu je samotné zvládnutí dotykového ovládání. Přiznám Obrazekse, že mi nějaký čas trvalo, než jsem ovládání zkrotil. Hodinky se zpočátku tak nějak ovládaly samy a já jen málokdy a spíš jen náhodou nastavil to co jsem chtěl. Po pár hodinách tréninku se to však zlomilo a teď už mne hodinky poslouchají jako hodinky. K rychlejšímu seznámení se 405kou jsem také využil instruktážní videa na stránkách garmin.com. Pro bruslaře ovládající angličtinu vřele doporučuji.

 

Přijímač GPS je velice citlivý a zatím jsem nikde neměl problém s příjmem signálu. Funkci GPS jsem testoval například v Račicích a na pražské Ladronce. Anténa je umístěna na řemínku po obou stranách hodinek což umožňuje příjem signálu bez ohledu na pohyb ruky.

 

Horší už je to s příjmem signálu tepové frekvence s hodinkami na rukou za zády. Bohužel je situace stejná jako u modelu 305. Hodnota tepové frekvence zmizí a objeví se až když dám ruku před sebe. Pokud tak jedu celý úsek, nelze pak trénink z pohledu tepové frekvence vůbec vyhodnocovat a to je škoda. Tento nedostatek je ale také jediné mínus, které tomuto jinak skvělému přístroji jako bruslař dávám.

 

Forerunner® 405 jinak nabízí mnoho zajímavých a užitečných funkcí a možností nastavení. Například pomocí funkce Virtual Partner si lze zazávodit s imaginárním soupeřem, jehož výkonnost si sami určíte a i v průběhu tréninku ji můžete měnit. Líbí se mi také možnost výběru hodnot, které lze při tréninku sledovat. Můžete si zvolit zda chcete v jednom náhledu sledovat jednu, dvě nebo tři hodnoty. Celkem lze přednastavit až čtyři různé náhledy a během tréninku je přepínat. Na jednom náhledu tak můžete sledovat například pouze srdeční tep, rychlost, čas, vzdálenost, tempo atd. Na dalším náhledu pak můžete sledovat libovolnou kombinaci dvou nebo tří hodnot. Náhled s jednou hodnotou je nejlépe čitelný. Číslice jsou větší a snadno viditelné i při letmém pohledu. Čitelnost displeje je velice dobrá. Jeho kontrast je nastavitelný a k dispozici je i podsvícení jehož intenzitu i interval lze také nastavit.

 

ObrazekPo nainstalování programu ke stahování dat Garmin Connect se nové tréninkové údaje stáhnou automaticky, kdykoli se hodinky ocitnou v dosahu (3m) spuštěného počítače s připojenou bezdrátovou čtečkou USB Ant Stick. Potom lze vyhodnocovat a porovnávat tréninkové údaje v jejich vzájemné závislosti. Při tréninku s GPS lze také zobrazit ujetou trasu na mapě a porovnávat s ní ostatní hodnoty. Vidíte kdy a kde jste jeli jakou rychlostí a tepovou frekvencí.

 

Baterie vydrží v pohotovostním stavu až dva týdny, ale při provozu s GPS pouze nejvýše 8 hodin. A na závěr ještě zmíním důležité upozornění, že tento přístroj má omezenou vodotěsnost! Vydrží ponoření do hloubky 1m po dobu nejvýše 30 minut a není určen pro plavecký trénink! Výrobce uvádí stupeň ochrany IPX7.

 

Během dosavadního testování se Forerunner® 405 ukázal být velice užitečným tréninkovým partnerem a pomocníkem takže ho mohu vřele doporučit. V jeho testování budu dále pokračovat, protože skrývá mnoho dalších funkcí, k jejichž využití jsem se ještě nedostal.

 

JaZ

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dík za recenci

(Kuk!n7K, 25. 9. 2009 16:53)

Díky za recenzi Garmina spolu s in-line sportem.