ISC Praha - Speed Skating Team

Posilovací cvičení

Přestože ta letošní inline sezóna právě teprve skončila, je již nyní čas myslet na sezónu příští. Aby nám naše tělo v příští závodní sezóně dobře sloužio, je třeba se o něj správně starat a na závodní zatížení ho včas a dobře připravit. Nedílnou součástí přípravy je i posilování a právě na to se chci v tomto příspěvku zaměřit.
Bruslení je z velké části silový sport a tak o svoje svalstvo musíme správně pečovat. Optimální by bylo posilovat dvakrát až třikrát týdně.
Při inline bruslení je nejvíce namáháno zádové a hýžďové svalstvo, svaly trupu a nohou. Při odrazu pracuje zejména kyčelní svalstvo, hýžďové svalstvo a správný přenos odrazové síly na brusle vyžaduje také dobře vyvinuté svalstvo chodidel. Zejména při maratonu a půlmaratonu musejí zádové svaly snášet enormní statickou zátěž při naší snaze udržet co nejdéle nejlepší aerodynamický postoj. Proto jsou záda nejproblémovější oblastí a při jejich nedostatečném posilování si potom při závodě musíme ulevovat střídavým napřimováním se a bruslením ve fitness pozici, což nás samozřejmě značně zpomaluje a v konečném důsledku znemožňuje dosažení mnohem lepšího výsledku. Co je nám potom platná výborná vytrvalostní kondice, když ji nemůžeme kvůli bolesti zad plně využít. Vhodným způsobem, jak předcházet bolestem zad při inline bruslení, je tedy pravidelné provádění speciálně zaměreného cvičení.


Zde je několik příkladů posilovacích cviků podle Rogera Schneidera, závodníka Athleticum Rollerblade Teamu a světového rekordmana v maratonu:

1) Skoky stranou na jedné noze
Odrazit se z jedné nohy do strany a doskočit na druhou nohu. Při doskoku udržet rovnováhu a stabilizovat tělo.
Lehčí varianta: kratší skoky za pomoci rukou.
Těžší varianta: delší skoky s rukama za zády.

Obrazek

 

2) "Prkno"
Tento cvik je zaměřen na zádové svalstvo.
Opřít se o špičky prstů nohou a o předloktí. Od ramen po paty zpevnit tělo v jedné přímce a být prostě ztuhlý a rovný jako prkno.
Lehčí varianta: Opřít se o kolena
Těžší varianta: Nadzdvihnout jednu nohu.

Obrazek

 

3) "Prkno" bokem
Opřít se o spodní chodidlo a o předloktí a udržovat opět přímou polohu. Kyčle nevychylovat ani dolů, dopředu nebo dozadu.
Lehčí varianta: Horní chodidlo posunout dozadu a opřít o podlahu.
Těžší varianta: Nadzdvihnout horní nohu a natáhnout horní ruku.

Obrazek

 

 

4) "Nůžky"
Sednout si na podlahu, nadzvednout nohy , opřít se o lokty. Střídavě roznožovat a překřižovat nohy.
Lehčí varianta: Nohy přitáhnout více k tělu.
Těžší varianta: Nohy úplně napnout a ruce založit před tělem.

Obrazek

 

A ještě několik rad závěrem:

  • Nikdy nezačínejte posilovat bez předchozího zahřátí organismu. Doporučuji například 10 až 15 minut na rotopedu.
  • Mezi jednotlivými cviky zařazujte přibližně 30ti sekundové nebo podle pocitu i delší přestávky.
  • Při pravidelném posilování postupně zvyšujte zatížení.
  • V úvodu přípravného období je vhodné nejprve zlepšit maximální sílu.
  • Doporučuji také zařadit protahovací cviky se zaměřením zejména na třísla, kyčle, hýždě, lýtka, přední i zadní stranu stehen a na oblast šíje.